Reglement Elfstedentocht

Deelname

Voor de deelname aan de Elfstedentocht bestaat een selectie. De regel der regels is allereerst een lidmaatschap bij de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.

Voor heren gelden andere regels dan voor dames. Zo mogen enkel heren meedoen welke voorkomen op de meest recente lijst van de discipline marathon van de KNSB. Daarnaast alle landelijke marathonrijders van de top-divisie, de beloftedivisie en de 40 landelijke mastermarathonrijders.

Bij de dames geldt dat zij moeten voorkomen op de meest recente lijst van de divisie marathon van de KNSB en alle dames-marathonrijders van de top-divisie.

Tochtreglement

Buiten de regels over deelname kent de Elfstedentocht ook een tochtreglement. In dit tochtreglement is alle informatie opgenomen. Van de sluitingstijden van de stempelposten tot het aansprakelijkheidsrisico van de deelnemers.

Inschrijving

Op de dag voorafgaand aan de tocht, kan men zich inschrijven tussen zeven uur in de ochtend en acht uur in de avond. Dit gebeurt altijd in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Deze inschrijving moet persoonlijk worden gedaan op vertoon van een geldig legitimatiebewijs, de lidmaatschapskaart en een betalingsbewijs van het inschrijfgeld.

Het start- en eindpunt

Vanuit de Elfstedenhal gaan de rijders eerst te voet naar de Zwettehaven waar zij hun schaatsen zullen onderbinden. Vanuit Leeuwarden schaatsen zij opeenvolgend naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker, om te tocht af te sluiten in Dokkum.

Controleposten

In elk van de elf steden is een controlepost gesitueerd. Deze posten worden aangegeven met een knipperende pijl voorzien van een bord waarop vermeld staat: Controle 200 meter. Op elke controlepost is het dak voorzien van een Friese vlag en de Verenigingsvlag. Een deelnemer is verplicht zijn of haar controlekaart handmatig en persoonlijk te overhandigen bij de controlepost.

Naast de duidelijk aangegeven controleposten, zijn er diverse geheime controleposten aanwezig op de route. Deze posten worden wederom aangegeven met een knipperende pijl. Ditmaal zal op het bord te lezen zijn: Geheime controle 200 meter. Ook op het dak van de geheime controleposten staat zowel de Verenigingsvlag als de Friese vlag.