Schaatsen is één van de grootste en populairste sporten in Nederland. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want met ons platte landschap en (soms) koude winters hebben we een ideaal landschap om op natuurijs te schaatsen. Veel schaatsers in spé beginnen hun carrière dan ook al vroeg door in hun kinderjaren achter een stoeltje hun eerste meters op het ijs te maken. Veel Nederlanders hebben dan ook zulke schaatsfoto’s in fotolijsten of albums thuis. Er zijn verschillende onderdelen in de schaatswereld, waarvan het baanschaatsen het bekendst is. In dit onderdeel schaats je simpelweg zo snel mogelijk een bepaalde afstand. Maar een ander aspect is het shorttrack, een redelijk nieuw fenomeen, maar onwijs populair.
Wat is shorttrack?
Bij shorttrack gaat het, anders dan bij de afstanden, niet om de snelste tijd, maar om wie simpelweg als eerste over de streep komt bij specifieke afstanden. Zo heb je ook wel de 100, 500, 1000 meter etc. bij shorttrack, maar heeft elke schaatser een strategie om hun tegenstanders zo snel mogelijk af te zijn. Een race wordt namelijk gereden in groepjes, bestaande uit vier tot zes rijders. De baan heeft een ovaalvorm en is maar 111 meter lang, plus 12 meter in de bocht. Dat zijn dus zeer korte rondjes, waardoor de schaatsers onwaarschijnlijk hard over de baan vliegen. Hoewel hun schaatsen er zelfs speciaal voor gemaakt zijn om zo snel door de bocht te kunnen, gebeurt het regelmatig dat schaatsers onderuit gaan. Langs de kant staan fotografen dan ook altijd met hun camera gereed om de prachtigste actiefoto’s te schieten die later zullen pronken in fotolijsten. Maar zoals de shorttrackers zeggen; dat hoort er nu eenmaal bij wil je een kans hebben om je tegenstanders in te halen. Je mag elkaar dus inhalen, mits je jouw tegenstander niet hindert. Hinder je de tegenstander wel, dan krijg je een penalty en ben je gediskwalificeerd van de race.
Legende Sjinkie Knegt
Wie shorttrack zegt, zegt automatisch Sjinkie Knegt. De 32-jarige ‘schicht uit Bantega’ is een ware held voor de shorttrackliefhebbers. Deze Fries is drievoudig Europees kampioen en heeft op zowel EK’s, WK’s als op de Olympische Spelen verschillende medailles in de wacht weten te slepen. Sjinkie staat bekend om zijn sluwe tactiek als het op het shorttrack aankomt, waardoor races waar hij aan meedoet doorgaans enorm spannend zijn. Van zijn spectaculaire inhaalmanoeuvres zijn natuurlijk de mooiste foto’s gemaakt, waardoor hij in veel schaatshallen in fotolijsten hangt. Hij is namelijk een groot voorbeeld voor veel shorttrackers in spé. De fotolijsten van Gallerix zijn stijlvol, duurzaam en in allerlei soorten en maten te verkrijgen, waardoor deze website zeker een aanrader is voor iedereen die zijn of haar held ingelijst in fotolijsten wil bewonderen.
Sjinkie begint vaak als een roofdier aan zijn race. Hij schaatst achteraan en houdt zijn tegenstanders voor hem goed in de gaten. Zo bewaart hij zijn energie om in de laatste meters een enorme sprint te trekken. In de laatste drie ronden van de race begint hij echter op stoom te raken en zal hij een eindsprint moeten inzetten om zijn tegenstanders in te halen. Dit kan hij als de beste, want hij wurmt zich als een geoliede machine langs zijn rivalen. Door zijn ‘uitschuifbeen’ weet hij zijn tegenstanders tot overmaat van (hun) ramp te verrassen, waardoor hij vaak als eerste over de finish weet te komen. De fotolijsten zullen niet aan te slepen zijn om deze held te eren!