Tactieken en technieken

Skate techniek

Wanneer we kijken naar de techniek van inline-speedskaten, zien we dat het erg veel lijkt op de beweging bij langebaanschaatsen. Toch zijn er een aantal verschillen welke met name voortkomen door een verhoogde wrijving.

Double push

Omdat de double push techniek zeer intensief is en veel energie vergt van de inline-skater, wordt ze voornamelijk toegepast op korte afstanden. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt telkens twee keer afgezet binnen één slag. Op deze manier kunnen zeer hoge snelheden worden behaald.

Peloton

Deze tactiek binnen het speedskaten lijkt op het rijden in een peloton bij wielrennen. Individuele speedskaters vormen een groep, zodat ze op lange afstanden zo min mogelijk wind vangen. Elke speedskater zal hierbij een keer de koppositie pakken om het zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Vanuit het peloton worden aanvallen gedaan. Hierbij proberen één of meerdere rijders te ontsnappen uit het peloton. Dit kan erg belangrijk zijn bij korte rondes, gezien een ronde voorsprong een vrij veilige marge geeft.

Een taak binnen de ploeg

Tevens vergelijkbaar met wielrennen, is de taakverdeling welke binnen een ploeg ontstaat. Daarbij blinken veelal één of twee speedskaters uit, en zijn goed genoeg om te winnen. De andere ploegleden zorgen er voor dat deze twee rijders zo lang mogelijk in de buurt kunnen skaten van de andere favorieten. Deze tactiek heeft sinds het speedskaten commercieel is geworden, een duidelijke opmars gemaakt.

Remtechnieken

Er zijn verschillende remtechnieken bij het inline-skaten mogelijk. Hieronder volgt een korte opsomming.

  • De blokrem of hielstop. Hierbij is een rubberen blokje bevestigd onder de skateschoen. Het been wordt bij deze techniek naar voren gestoken en tegelijkertijd wordt druk uitgeoefend op het rubberen blokje. Door de vreemde houding is dit een erg gevaarlijke remtechniek.
  • De sleepstop is een techniek waarbij de inline-skate onder een hoek van 90 graden achter het standbeen wordt gesleept. Logischerwijs slijten de wielen van de skate hier enorm snel door. Het is echter wel een zeer effectieve manier om binnen korte afstand tot stilstand te komen.
  • De valse-startstop of schaatsstop is een rembeweging welke bekend is bij schaatsen. Ze maken gebruik van deze remtechniek wanneer er sprake is van een valse start. De inline-skates worden hierbij om en om naar binnen geplaatst.
  • De bermstop of grasstop houdt feitelijk niets meer in dan, om van de weg af, de berm of het gras in te rijden. Begrijpelijk leidt dit erg gemakkelijk tot een val.
  • Bij de power-slide, ook wel Cess-slide genoemd, wordt vanuit de sleepstop een draai gemaakt van 90 graden, waarbij de inline-skater abrupt stilstaan. Deze remtechniek vergt dan ook een zeer goede vaardigheid.
  • Bij een draaistop wordt door te draaien tot stilstand gekomen. Deze manier van remmen is ten strengste af te raden bij hoge snelheden.