De uitrusting deel 1

Prestatie boven comfort

Skeelers of speed skates zijn speciaal ontworpen zodat de speed skater zeer hoge snelheden kan behalen over lange afstanden. Je skate immers in competitievorm en alles draait hierbij om presteren. De juiste uitrusting is hierbij een belangrijke factor, en het vermogen om hoge snelheden over lange afstanden te behalen, staat in dit geval boven het comfort van de skeelers.

De wielen

Zorg er bij de aanschaf van speed skates voor dat je de juiste wieldiameter kiest, gebaseerd op grootte en omstandigheden. Er zijn namelijk meerdere omstandigheden welke invloed kunnen hebben op de keuze voor een specifiek wiel. Denk hierbij aan een natte ondergrond, een indoor baan of outdoor gebruik.

Wat betreft de diameter van het wiel van een speed skate, zit dit tussen de 90 en de 125 millimeter. Dit is vrij groot, wat het gemakkelijker maakt om hoge snelheden te behalen en een stabiel gevoel te creëren.

De breedte van een speed skate wiel is daarentegen smal. Op deze manier wordt onnodige frictie met de ondergrond voorkomen. Ook de hardheid van het wiel speelt mee in het tot een minimum verlagen van de frictie. De hardheid wordt ook wel durometer genoemd, en ligt bij een speed skate wiel vrij hoog. Ook hierbij geldt, hoe harder het wiel, des te minder frictie met de ondergrond.

Belangrijk aspect van de wielen zijn tevens de lagers. Zij hebben namelijk veel invloed op de manier en soepelheid van draaien van het wiel. De soepelheid van het draaien van een lager wordt weergegeven in een ILQ of ABEC schaal. Zij geven de precisie weer van de lager. Hierbij geldt: Hoe hoger de ILQ/ABEC waarde, des te gemakkelijker een lager draait. Dit betekend minder weerstand bij het skaten met als gevolg hogere snelheden.

Daarnaast zijn de lagers van speed skate wielen meestal open. Dit vermindert eveneens de weerstand. Een nadeel hiervan is echter wel dat er sneller vuiligheid in de lagers komt. Dit vergt dus een goed en regelmatig onderhoud door de gebruiker.

De boots of schoenen

De voornaamste kenmerken van een speed skate schoen zijn:

  • Een lage cuff.
  • Een stijve schoen.
  • Een strakke fit.
  • Lichtgewicht materiaal.

De lage cuff geeft de skater voldoende ruimte om de rol en techniek te vergemakkelijken.

Om een maximale krachtverplaatsing te verkrijgen is de boot vrij stijf van materiaal en is een strakke fit noodzakelijk. De strakke fit bevorderd tevens de controle over de skeeler.

Het gewicht van de skeeler heeft logischerwijs een grote invloed op de prestatie van de beoefenaar.

Over het algemeen zijn de boots van een professionele speed skate vervaardigd uit Carbon. Dit is een zeer lichtgewicht maar toch sterk materiaal, met als grootste voordeel dat door middel van verwarming een perfecte fit verkregen kan worden.