De herkomst van de inline-skate
Deze intensieve buitensport dankt zijn bestaan aan de ouderwetsere (hoewel tegenwoordig weer helemaal hip) variant van deze tak van sport, namelijk rolschaatsen of side-by-side-skates. Toch wordt inline-skaten in Nederland meer gezien als een variant van schaatsen op ijs dan als variant op het rolschaatsen. Dit komt wellicht mede door het feit dat de top van het inline-skaten in Nederland voornamelijk bestaat uit marathonschaatsers.
Skatesport
Eigenlijk behelst inline-skaten een specifieke tak binnen de overkoepelende skatesport. Onder de noemer skatesport verstaan we alle sporten uitgevoerd op een paar sportattributen met twee, drie of vier vielen, welke onder de voeten gebonden worden.
Naast inlineskaten zijn andere divisies binnen de skatesport het out of line-skaten, aggressive skating, freestyle skating, downhillspeedskating, off-roadskaten, kunstrijden, fitness-skaten, funskaten, Friday night skaten, rolhockey, inlinehockey, streethockey, inlinebasketbal, rollersoccer en roller derby.
Inline-skaten
Inline-skaten staat tevens bekend onder de naam inline-speedskaten. Het gaat hierbij om het hardrijden op de skeeler of skate. Deze inspannende sport wordt zowel op straat als op een piste beoefend, waarbij diverse afstanden toegepast worden.
Zuid-Amerika
In tegenstelling tot Nederland wordt er in andere delen van de wereld, met in het bijzonder Zuid-Amerika, heel anders tegen inline-skaten aangekeken. Daar is het namelijk een erg grote sport. Zo deden aan het wereldkampioen inline-skaten van 2018 maar liefst 51 landen mee.
Overstap op langebaanschaatsen
Vrij opvallend is dat veel inline-speedskaters op den duur overstappen van inline-skaten op langebaanschaatsen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Amerikaan Derek Parra, Nieuw-Zeelanders Shane Dobbin en Peter Michael en de uit België afkomstige Bart Swings. De reden hiervan kunnen we vinden in het feit dat inline-skaten, in tegenstelling tot langebaanschaatsen, geen Olympische sport is.